به گزارش روابط عمومی ادارهکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان فارس، در ادریبهشت ۱۴۰۴، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان فارس به مناسبت هفته جهانی نجوم، با برگزاری مجموعهای از برنامههای متنوع فرهنگی، آموزشی و علمی در سراسر استان، بستری فراهم کرد؛ تا کودکان و نوجوانان با مفاهیم پایهای و جذاب علم نجوم آشنا شوند.
این ویژهبرنامهها با هدف آشنا کردن اعضای کودک و نوجوان با شگفتیهای آسمان شب، ساختار منظومه شمسی، کارکرد تلسکوپها، مفاهیم پایهای مانند شب و روز، سیارات، ستارگان و... اجرا شد؛ و با استقبال گسترده مخاطبان روبهرو گردید.
در مرکز شماره ۵ شیراز،با همکاری مرکز سیار نجوم استان، برنامههایی شامل آموزش تصویری درباره سیارات، نمایش فیلمهای مستند علمی مرتبط با نجوم، گفتوگو درباره عجایب کهکشانها و طراحی نقاشیهای خلاقانه با موضوع آسمان شب، رصد ماه با استفاده از تلسکوپ و چتر آسمان نما، عینک های خورشیدی و دیدن خورشید، اجرا شد. اعضاء با اشتیاق به بیان دانستههای خود پرداخته و پرسشهای فراوانی درباره فضا مطرح کردند.
مرکز شماره ۳ شیراز نیز با ترکیب دو مناسبت هفته نجوم و روز دختر، برنامهای آموزشی ترتیب داد؛ که شامل آشنایی با سیارات منظومه شمسی، نمایش فیلم آموزشی درباره سفر به فضا و کارگاه گفتگو پیرامون حضور زنان در عرصه دانش نجوم بود.
در نورآباد، مربیان کانون با حضور در دو مدرسه ابتدایی، کتاب «آن بالا این پایین» را برای دانشآموزان معرفی کردند و با آنها درباره رابطه زمین با آسمان و اجرام آسمانی صحبت کردند. سپس در قالب کارگاه نوشتن خلاق، دانشآموزان داستانهایی درباره سفر به فضا نوشتند و با اجرای اوریگامی ستاره، با مفاهیم تقارن و فرمهای هندسی در فضا آشنا شدند.
کتابخانه سیار روستایی جهرم در روستای رنجک با هدف ایجاد فضایی علمی و سرگرمکننده برای کودکان مناطق روستایی، کتابهای «سیارات دور» و «سیارات نزدیک» را معرفی کرد و مفاهیمی مانند تفاوت سیاره و ستاره، علت شب و روز و مسیر گردش سیارات را از طریق گفتوگو و نمایش فیلمی کوتاه آموزش داد. در بخش عملی، کودکان با کمک مربی خود نقاشی سیارات را کشیدند و ماکت سادهای از منظومه شمسی ساختند.
در مرکز یک داراب، با مشارکت کانونیاران، جلسهای در یکی از مدارس دخترانه برگزار شد؛ که در آن مجموعهای از کتابهای علمی درباره فضا معرفی گردید. سپس یکی از کانونیاران با بهرهگیری از ماکت منظومه شمسی ساختهشده توسط مربی لین مرکز، به تشریح موقعیت سیارات، فواصل میان آنها و چرخش مداریشان پرداخت. در پایان، دانشآموزان تشویق به عضویت در کانون و مشارکت در فعالیتهای علمی شدند.
مرکز اقلید تمرکز خود را بر درک ساختار منظومه شمسی گذاشت. اعضاء کودک و نوجوان ابتدا از طریق اسلایدهای تصویری با سیارات و ویژگیهای آنها آشنا شدند، سپس در قالب گروهی، با استفاده از کاغذ رنگی و وسایل ساده، ماکت منظومه شمسی ساختند. اعضا در پایان برای گروه علمی خود نامی انتخاب کردند؛ که سبب ایجاد حس تعلق و همکاری میان آنها شد.
در استهبان، یکی از جامعترین برنامهها با همکاریبا همکاری مرکز سیار نجوم استان، برگزار شد. این رویداد شامل نمایش آسماننما (پلانتیاریوم)، آموزش نحوه کار با تلسکوپ، رصد آسمان شب، پخش فیلم سهبعدی درباره تولد ستارگان و کهکشانها و برگزاری چندین کارگاه علمی شامل ساخت ابزار رصدی ساده و پاسخ به سوالات علمی اعضاء بود. در پایان، به شرکتکنندگانی که در فعالیتهای علمی مشارکت فعال داشتند، جوایزی اهداء شد.
در برنامه مشترک مراکز شماره ۱ و ۳ شیراز که با حضور دانشجویان دانشگاه فرهنگیان برگزار شد، معرفی فعالیتهای کانون و روند عضویت، اجرای کارگاه ادبی با تمرکز بر استفاده از واژههای نجومی در شعر فارسی، ارائه مطالب علمی درباره ساختار منظومه شمسی از طریق پاورپوینت و اجرای کاردستی اوریگامی ستاره برای آشنایی با فرمهای هندسی آسمانی در دستور کار قرار گرفت.
این مجموعه برنامهها، با رویکردی آموزشی و خلاقانه، زمینهساز ارتقاء علاقهمندی نسل جدید به علوم پایه، بهویژه نجوم و فضا، بوده و فرصتی فراهم کرد؛ تا اعضاء با مشارکت فعال، ضمن یادگیری علمی، مهارتهای فردی و گروهی خود را نیز ارتقاء دهند.