به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه، نشست جستارنویسی کارکنان کانون شهر کرمانشاه در بخش معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه رازی، روز سهشنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳ در راستای برنامههای هفته پژوهش و جشنواره قصهگویی، با تدریس مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه انجام پذیرفت.
محمد خیاط زنجانی مدیرکل کانون استان، ضمن گرامیداشت هفته پژوهش و تاکید بر اهمیت این مقوله بیان داشت: امیدواریم از این ایام برای رشد پژوهش در زندگی استفاده کنیم و فرصتی باشد برای اینکه بتوانیم بیش از پیش به مقوله پژوهش توجه کنیم و با دقت بیشتری در حوزه پژوهش کار کنیم. در واقع خیلی از برنامههایی که پیش روی ما هست ماهیت پژوهشی دارند، پژوهش بهترین ابزار آموزش است یعنی ما وقتی وارد کار پژوهشی میشویم بیشتر از هر زمان دیگری آموزش پیدا میکنیم و یاد میگیریم و در کانون در این زمینه هم فرصتهایی ایجاد شده همچون جشنواره قصهگویی، که بخش پژوهشی نیز در آن دیده شده است و شما عزیزان میتوانید حرکتهای پژوهشی را شکل دهید و در این حوزه شرکت نمایید و من از شما دعوت میکنم که در بخش پژوهشی جشنواره قصهگویی شرکت نمایید.
وی افزود: پژوهش مقوله ماندگاریاست و باقی میماند و میتواند کمک کند برای آیندگان و انتقال دغدغههایی که ما داریم، بهخصوص جستارنویسی که کاملا" با محوریت دغدغهها شکل میگیرد. خوشبختانه کشور به مجموعه کانون کرمانشاه نگاهی بهعنوان یک واحد پژوهشی دارد در همین راستا مانیز باید جوششها و حرکتهای پژوهشی را داشته باشیم و بتوانیم در این زمینه نقشآفرینی کنیم. جشنواره قصهگویی هم فرصت مناسبیاست تا کارهای پژوهشی خود را در این زمینه ارائه دهید.
زنجانی با ذکر مثالهایی از کارهای پژوهشی کانون استان، تصریح کرد: اگر دغدغه پژوهش را در خودمان پر رنگ کنیم میتوانیم کارهای بسیاری را رقم زنیم، ما باید تلاش کنیم که به زندگی نگاه پژوهشی و عمیقتری داشته باشیم. در مجموعه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به صورت سهلتری به پژوهش نگاه میشود چون جنبه آکادمیک آنرا به صورت دقیق در نظر نمیگیرند و نمونه آن قرار دادن اقدامپژوهی است که فعالیت عملی علمی هست را جزء موارد پژوهشی قرار دادهاند. جستارنویسی هم صورت سادهای است برای انجام کار پژوهشی است و فرصتیاست که دغدغههای ذهنی خود را پیادهسازی کنیم و در اختیار دیگران قرار دهیم.
مدیرکل کانون استان با تشریح جنبههای مختلف جستارنویسی تاکید نمود: سیر جهانی حرکت به سمت فکر و اندیشه به سمت مدل جستارنویسی میرود. بعد از آمدن هوش مصنوعی هم کارهای پژوهشی که به علم و اندیشه انسان اضافه میکند از طریق درخواست موضوع و ارائه آن از هوش مصنوعی فراوان شده، اما بر پایه تعریفی که از جستارنویسی هست، برخلاف مقوله و پژوهش، جستارنویسی برای بشر خواهد ماند، زیرا جستارپژوهی ارائه آن چیزیاست که در ذهن شماست و برداشت شخصی شما از یک مساله میباشد؛ پس این مقوله بسیار مهم است.
وی خاطرنشان کرد: برخی جستار نویسی را یک کار ادبی میدانند اما اکنون در یک مدل تعریفشده در کشور ما و بهطور خاص در کانون پرورش فکری جستارنویسی بهعنوان یک کار علمی و پژوهشی مورد تایید است و یک فرصت میباشد برای اینکه ما بتوانیم در این محیط آرام، راحت و کوتاه حرف دل خودمان را بزنیم و این فرصت خوبیاست و دنیا به همین سمت میرود که با اجمالنویسی بتوان مفاهیم را رساند و در جستارنویسی میتوان با کمترین تعداد کلمات حرف دل خودمان را بزنیم و از این جهت محل توجه است.
در ادامه محمد خیاط زنجانی مدیرکل کانون استان کرمانشاه ضمن معرفی منابع مختلف، مباحثی را در خصوص بخشهای مختلف جستارنویسی ارائه داد، انواع پژوهش، تعریف جستارنویسی، پیشینه، عنوان، بخشها و ویژگیهای اصلی جستارنویسی، بدنه اصلی، لحن و سبک نوشتار، منابع و استنادها، نتیجهگیری، تفاوت مقاله و جستار، جستارنویسی موفق، گامهای مهم جستارنویسی و... از مواردی بود که به تفصیل در مورد هر یک از آنها صحبت شد و توضیحات مورد نیاز ارائه گردید.