به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه، آیین پایانی جشنواره شعر و داستان "استاد محمد جواد محبت" و "اعطای نشان محبت" در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه برای دومین بار و به صورت ملی، در راستای تجلیل از مقام چهره فرهیخته استان رشد و تقویت ادبیات کودک و نوجوان، در سالن همایشهای مجتمع آفرینش، روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ با حضور مسئولان، فرهیختگان و چهرههای شاخص ادبی استانی و کشوری، برگزار شد و با معرفی برگزیدگان خود به انجام رسید.
محمد خیاط زنجانی مدیرکل کانون ضمن خیر مقدم به میهمانان و اشاره به اهمیت برگزاری این جشنواره بیان داشت: یکی از مسائل مهم در حوزه کودک و نوجوان مساله هویت است؛ در این حوزه لازم است که شخصیتهای هویتبخش به کودک و نوجوان را ما در قالب فعالیتهای کانون پرورش فکری به این اقشار معرفی کنیم. استاد محمد جواد محبت یکی از شخصیتهایی است که میتواند نقش هویتبخشی را در مجموعه کانون پرورش فکری بهویژه در استان کرمانشاه ایفا نماید.
وی استاد محبت را شخصی اثرگذار دانست و افزود: شخصیت استاد محبت، خارج از حوزه شعر ادب فارسی بهعنوان یک الگو و یک فرد اخلاقمدار میتواند مورد توجه و الگوگیری کودکان و نوجوانان باشد.
زنجانی تصریح کرد: از طرف دیگر بحث ادبیات نوجوان یکی از دغدغههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه بوده است و تلاش کردیم در مدت اخیر برنامهریزی لازم را در جهت این مقوله داشته باشیم و بتوانیم ادبیات نوجوان را پررنگتر کنیم. جشنواره و نشان استاد محبت قدمی در این راستا هست که بشود این فرآیند را شکل داد و مسیری روشن را ترسیم کرد.
مدیرکل کانون استان کرمانشاه خاطرنشان شد: بر همین اساس دومین جشنواره استاد محمد جواد محبت برگزار گردید و آثار متعددی برای جشنواره ارسال شده است که پس از بررسی و داوریها آثار برگزیده، انتخاب شدند، بحمدالله از استانهای مختلف کشور این آثار برای دبیرخانه ارسال شد، البته با توجه به اینکه فراخوان این جشنواره در سال ۱۴۰۳ اعلام و به استانها ارسال شد؛ قرار بود آیین پایانی این جشنواره در سال گذشته برگزار شود اما بهدلیل بروز تعطیلیهای در استان، تا این ایام که تولد استاد محبت و همچنین ایام هفته معلم هم هست، امتداد پیدا کرد.
وی ادامه داد: امیدواریم که بتوانیم با برگزاری این برنامه قدمی در معرفی این شخصیت و همچنین رشد ادبیات حوزه نوجوان برداشته باشیم.
بر همین اساس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه فراخوان جشنواره ملی"استاد محمد جواد محبّت" و "اعطای نشان محبّت"(شعر و داستان) را ویژه نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال در سال ۱۴۰۳ اعلام کرد. "محمد جواد محبّت" شاعر نام آشنای کرمانشاهی، زاده دهم اردیبهشت ۱۳۲۲ در آخرین روزهای سال ۱۴۰۱، آخرین برگ از دفتر زندگانی شاعرانهاش ورق خورد و با قلبی مملو از محبت به کودکان و نوجوانان این مرز و بوم به دیدار خداوند مهربان شعرهایش شتافت. این شاعر خوشقریحه و نامآور، مبتکر شعر گفتاری است، او سالها معلمی خوشفکر برای دانشآموزان و استادی خوشذوق برای انجمنهای شعر بود، از آنجا که محمدجواد محبّت یکی از سرآمدان شعر نوجوان بوده و اشعار و داستانکهایش در کتب درسی برای کودک و نوجوان با زبانی ساده و روان، پر از مضامین لطیف دینی، اخلاقی و تربیتی است و باعث پیوند عاطفیاش با فرزندان این سرزمین است، برهمین اساس جشنواره کشوری شعر و داستان کوتاه "استاد محمد جواد محبّت " برگزار شد تا نامش جاودان و راهش همچنان ادامه پیدا کند.
گرامیداشت استاد محمدجواد محبّت و مقام معلم، توجه ویژه به نوجوانان شاعر، نویسنده تقویت شعر و داستانهای کوتاه ویژه نوجوانان، توجه نوجوانان به مفاهیم دینی، تربیتی، اخلاقی و... در اشعار استاد محمد جواد محبّت، توجه ویژه به دنیای نوجوانان، ایدهها، خواستهها، رویاها و اهداف آنها در بخش ویژه جشنواره"دنیای خوب ما"، توجه به ارتقاء اندیشه و آگاهی نوجوانان و توانایی نوشتاری آنها، بالا بردن قدرت حل مسئله و مدیریت بحران با توجه به موضوع پیشنهادی" مشکلی که آسان بود" (عنوان یکی از داستانهای کوتاهِ چاپشده استاد محبّت در کتب درسی) را میتوان از اهداف این جشنواره به شمار آورد.
مخاطبان این جشنواره نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال مشتمل بر اعضای نوجوان مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و نوجوانان دانشآموز در سطح مدارس بوده و قالب اثر و نحوه اجرای آن در بخش شعر (شعر کلاسیک در قالبهای: مثنوی، غزل، قصیده، رباعی و دوبیتی)؛ شعر آزاد (نیمایی، سپید و طرح)؛ موضوع آزاد و بخشهای ( بخش ویژه " دنیای خوب ما"، برداشت آزاد، غزه)؛ بخش داستان (داستانک حداکثر۱۰۰۰ کلمه با موضوع آزاد)؛ بخش ویژه داستانک (نوشتن داستانهای کوتاه با موضوع " مشکلی که آسان بود." که عنوان یکی از داستانهای کوتاهِ چاپ شده استاد محبّت در کتب درسی هست) را شامل میشود.
دبیرخانه جشنواره ضمن سپاس از همکاری صمیمانه رابطین محترم استانها جهت ارسال آثار ارزشمند اعضا نوجوان، با توجه به بیش از ۸۰۰ اثر رسیده، بر اساس انتخاب آثار از سوی هیئت داوران، برگزیدگان دومین جشنواره ملی شعر و داستانک "استاد محمدجواد محبّت" را اعلام نمود که به این شرح است:
* بخش شعر:
_ شعر کلاسیک
برگزیدگان:
. زهرا دیناروند (کرمانشاه)
. محمد مبین مولایی (زنجان/ابهر)
. ماهتینا خادمی (مازندران/ قائمشهر)
شایستگان تقدیر:
. اهوارا خسروی (ایلام)
. مهتاب عبدالهی (لرستان/الیگودرز)
_ شعر آزاد
برگزیدگان:
. سوگند میرزایی(کرمانشاه)
. نیوشا امیری (کرمانشاه)
. محمد بنیامین چمنی (مازندران)
شایستگان تقدیر:
. مبینا کریمی امین (گلستان)
. هلیا غلامی (گیلانغرب)
_ موضوع "غزه"
برگزیده:
. باران جمشیدی (کرمانشاه)
شایسته تقدیر:
. علیرضا فلاحنژاد (کرمانشاه)
_ موضوع "دنیای خوب ما"
برگزیده:
. نازنینزهرا کریمی (لرستان)
شایسته تقدیر:
. دلسا شیراوندی (کرمانشاه)
* بخش داستان:
_ موضوع آزاد
برگزیدگان:
. آنیتا نوری (مازندران)
. شینا فلاحتپیشه (کرمانشاه)
. عسل عسگری (چارمحال بختیاری)
شایسته تقدیر:
. نیکا فخری (کرمانشاه)
_ موضوع "غزه"
برگزیده:
. آدرینا آراد (کرمانشاه)
شایستگان تقدیر:
. زینب اصفهانی (مرکزی)
. حانیه متصدیزاده (کرمان/زرند)
_ موضوع " مشکلی که آسان شد"
برگزیده:
. شایسته ظفری (کرمانشاه)
شایستگان تقدیر:
. دیانا یوسفی (کردستان/کامیاران)
. هلیا کرمی (سرپلذهاب)
ایراد سخنرانی بابک نیکطلب شاعر و نویسنده در خصوص جشنواره، شعرخوانی رایا طاهری عضو کانون، ارتباط مجازی با مجتبی حاذق مدیرکل آفرینشهای ادبی و هنری کانون کشور، خوانش آثار برگزیده، اجرای گروه سرود مرکز روانسر، خوانش اثر بزگسالان، پخش کلیپهایی مربوط به استاد محبت، رونمایی از کتاب استاد محبت با عنوان "دنیای خوب ما"، سخنرانی و شعرخوانی شاعر صاحبنام بیژن ارژن، ارائه صحبتهایی با محوریت استاد محمد جواد محبت توسط دختر ایشان مشکات محبت، نقاشی چهره استاد محبت به صورت زنده توسط عضو ارشد کانون ساحل قبایی و خوشنویسی آثار استاد محبت توسط پویان پیره از اعضای ارشد و... از برنامههایی بود که در این روز اجرا شد و در خاتمه نیز از برگزیدگان جشنواره با اهدای لوح، نشان و جایزه، تجلیل شد.
یادآوری میشود نحوه شکلگیری اولین جشنواره شعر و داستان استاد محمدجواد محبت و اعطای نشان محبت، همزمان با هفته معلم و روز تولد استاد محبت آغاز به کار کرد و اتفاقی بود که در پی دغدغه و رسالت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه و حفظ هویت کودکان و نوجوانان که فردا قرار است محبتها شوند، در سال ۱۴۰۲ شکل گرفت. این فراخوان در همان سال به شکل منطقهای و برای اولین بار برگزار گردید با حضور استانهای مختلف منطقه و نیز مشارکت دستگاههای اجرایی بود که کانون استان به دنبال آن شد که در سالهای آتی این رویداد را به صورت ملی برگزار نماید که این امر در سال گذشته و جاری محقق شد.