نمایشگاه کتاب تقویت ذوق دوستی با کتاب

مریم بیات تبار نویسنده و مربی ادبی کانون پرورش فکری در مصاحبه ای که به بهانه نمایشگاه کتاب تدارک دیده شده بود گفت: نمایشگاه کتاب ذوق دوستی با کتاب را در بین همه تقویت می کند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون استان زنجان؛ مریم بیات تبار از ۱۲ سالگی عضو مکاتبه‌ای آفرینش‌های ادبی کانون بود در این خانه امن قد کشید و از همان ایام، رویاهای رنگی‌اش را با کتاب و نوشتن گره داد.

دوران دانشجویی را به عنوان کمک مربی و بعد مربی پاره‌وقت ادبی در کانون مشغول به کار شد.

برگزیده بیش از چهل جشنواره بین المللی، ملی و استانی در زمینه داستان کوتاه است.

در حال حاضر صاحب ۲۱ عنوان کتاب در حوزه داستان کودک و نوجوان، داستان کوتاه و خاطره‌نگاری می‌باشد که سه عنوان کتاب کودک با حمایت کانون پرورش فکری استان زنجان به چاپ رسیده است.

۱. اولین اثری که نوشتید چیست؟ آیا از آن راضی بودید؟

اولین قدم‌های نوشتن کتاب را در حوزه خاطره‌نگاری برداشته‌ام که چند اثر بصورت گروهی گردآوردی شد.

خاطرات آزاده فتاح کریمی اولین اثر جدی و مستقل در این حوزه بود که سال ۹۰ با نشر صریر به چاپ رسید که در زمان خودش، اثر تحسین شده‌ای در استان بود.

اثر بعدی‌ام مجموعه داستان کوتاه بود که با حمایت حوزه هنری و نشر هزاره ققنوس به چاپ رسید.

۲. چه موضوعاتی در آثارتان بیشتر توجه شما را جلب می‌کند؟

به جز چند جلد کتابی که در حوزه خاطره‌نگاری دفاع‌مقدس دارم و موضوع آن‌ها مشخص است، در مابقی آثارم تلاش کرده‌ام که موضوعات اجتماعی و چالش‌های خانوادگی را دستمایه نوشتن داستان قرار دهم، حتی آثار کودک و نوجوانی که موضوع اولیه آن‌ها در حوزه دفاع مقدس است.

۳. آیا تأثیری از نویسندگان یا شاعران دیگر در آثارتان دیده می‌شود؟

در حالت کلی، بله! حتما تاثیرپذیر بوده‌ام. مخصوصا آثار فرهاد حسن‌زاده، مجید قیصری، زهرا زواریان و... از نظر نثر و توصیف همیشه برایم قابل تحسین بوده و تلاش کرده‌ام که این تکنیک در آثار خودم نیز به درستی رعایت شود.

۴. چگونه فرآیندها در نوشتن با شما ارتباط برقرار می‌کند؟

هر اثر هنری مستلزم فرآیند مشخصی است تا ورودی ها را به نتیجه مطلوب برساند، در حوزه داستان‌نویسی هم این فرآیند می‌تواند با یک جرقه کوچک در ذهن نویسنده شروع شود و در نهایت به داستانی کامل تبدیل شود. آن جرقه می‌تواند دیدن یک اتفاق خاص، فضای متفاوت، دیالوگ بکر و... باشد.

۵. اگر بخواهید یک پیام به خوانندگان خود بفرستید، آن چیست؟

از استادی شنیدم: «زبان عادی ظرفیت و قابلیت بیان احساسات، نیازها و رنج‌های ما را ندارد. ما برای درک درست هستی، باید از زبان عادی عبور کنیم و به سراغ زبان ادبی برویم.»

 ادبیات دقیقا همان نقطه‌ی درک عمیق است. چه برای نویسنده و چه خواننده حرفه‌ای

۶. آیا در فرآیند نوشتن خود از تجربیات شخصی خود الهام می‌گیرید؟

 شاید ماجرای اصلی داستان هیچوقت برای نویسنده عینا اتفاق نیفتاده باشد، اما مشابه آن دردها و احساسات را بارها در زندگی شخصی و اجتماعی تجربه کرده است. پس یقینا در فرآیند نوشتن، برای باورپذیری و عینیت بخشیدن به اثر، از تجربه زیسته خودش الهام می‌گیرد.

۷. چگونه با واکنش‌ها و نقدهای مثبت و منفی به آثارتان برخورد می‌کنید؟

نقد و چکش‌کاری اثر هنری موجب ارتقای سطح توانمندی هنرمند است. نقدهای مثبت دلگرم‌ترم می‌کند برای ادامه مسیر نوشتن، نقدهای منفی هم دیدگاهم را وسعت می‌دهد و سعی می‌کنم خلاها را پرکنم.

۸. چگونه فکر می‌کنید نویسندگی یا شعرسرایی می‌تواند جامعه را تحت تأثیر قرار دهد؟

انسان ذاتا هنر را دوست دارد. هرچه پیام‌های ما هنرمندانه‌تر باشد، تاثیرگذارتر خواهد بود. طبیعتا این مهم درباره شعر و داستان هم صدق می‌کند.

۹. آیا موضوعاتی وجود دارد که بیشتر از دیگران در آثارتان مورد توجه قرار می‌دهید؟

موضوعاتی که هنرمند دستمایه آثارش قرار می‌دهد، تلفیقی است از افکار و حالات فردی در زمان تولید اثر، و همینطور رویدادهایی که در بستر خانواده و جامعه رخ می‌دهد.در شمای کلی، ارتباط عاطفی فرزند و والدین در شکل‌گیری اتفاق اصلی داستان، ناخواسته مهمترین موضوعی است که به آن پرداخته‌ام.

۱۰.  چگونه فکر می‌کنید نمایشگاه کتاب می‌تواند برای خوانندگان و نویسندگان مفید باشد؟

نمایشگاه کتاب بستری است که در زمان مشخص، امکان دسترسی به منابع نامحدود را فراهم می‌کند.

همچنین حال و هوای این رویداد مهم، ذوق دوستی با کتاب را تقویت می‌کند.

۱۱. چه چیزی شما را به نوشتن کشانده است؟

استعداد، ذوق هنری، لذت خلق کردن و در نهایت، آشنایی با کتابخانه کانون که موجب شد این مسیر تداوم داشته باشد.

 ۱۲. فرآیند خلاقیت و نوآوری شما در زمینه نوشتن چگونه است؟

 خلاقیت یک جرقه ذهنی است که با مطالعه، تمرین و تجربه زیسته تقویت می‌شود. برای من هم این مسیر طی شده و در حال حاضر برای خلق اثر، دنبال موضوعات و شیوه‌های خلاقانه تری برای نوشتن هستم.

۱۳. چه ایده‌ها و مفاهیمی در اثرات شما برای خوانندهان بسیار مهم است؟

ایده‌هایی که بکر و خلاق باشد، چه از نظر موضوعی، چه مکان، چه شخصیت و..‌ و مفاهیمی که موجب ارتقا اندیشه خواننده، ارتباط صحیح و درک عمیق او از زندگی باشد.

۱۴. آیا الهام‌گیری از رویدادهای واقعی یا تجربیات شخصی در نوشتن برای شما مهم است؟

 همان‌طور که قبلا هم اشاره کردم، قطعا همینطور است‌. تجربه زیسته ذهنی و عینی، مهمترین و با ارزش‌ترین عاملی است که می‌تواند در خلق اثر تاثیر شگفت‌انگیزی داشته باشد. حال این تجربه می‌تواند برای شخص اتفاق افتاده باشد، یا بعد از مطالعه به دست آمده باشد، یا از تجربیات دیگران به خوبی بهره‌گرفته باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 7 =