آنچه که در سه‌سال اخیر کانون کرمانشاه اتفاق افتاده

در مصاحبه‌ای با محمد خیاط زنجانی مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه، (به مناسبت سومین سال حضور وی در این سمت)؛ آنچه که در سه‌سال اخیر کانون کرمانشاه اتفاق افتاده است، بررسی شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه، در مصاحبه‌ای با محمد خیاط زنجانی مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه، (به مناسبت سومین سال حضور وی در این سمت)؛ آنچه که در سه‌سال اخیر کانون کرمانشاه اتفاق افتاده است، بررسی شد.

محمد خیاط زنجانی مدیرکل کانون استان کرمانشاه در صحبت‌های خود کانون را اینگونه تشریح نمود:
بسم‌الله‌ الرحمن الرحیم 
کانون پرورش فکری یکی از مجموعه‌های موثر در حوزه تربیت کودکان و نوجوانان بوده و به دلیل شاخصه‌هایی که در این مجموعه وجود دارد، نقش تربیتی حائز اهمیتی را در فرآیند نظام تعلیم و تربیت بر عهده می‌گیرد. کانون پرورش فکری به‌عنوان یکی از دستگاه‌های متولی تربیت غیر رسمی کودک و و نوجوان شناخته می‌شود و شخصیت‌های بسیار بزرگی در فرآیند تربیتی کانون پرورش فکری، رشد پیدا کردند.
وی صحبت‌های خود را در خصوص کانون کرمانشاه، چنین ادامه داد: در استان کرمانشاه هم که از سال ۱۳۵۰ این مجموعه شکل گرفته است و بعد از انقلاب اسلامی به برکت این انقلاب بزرگ، رشد کمی و کیفی قابل ملاحظه‌ای را ما در مجموعه کانون در استان کرمانشاه داشتیم. امروز کانون پرورش فکری استان کرمانشاه با ۳۶ مرکز ثابت، ۲مرکز سیار، امرکز پستی و ۱پیک امید، مشغول خدمت‌رسانی به کودکان و نوجوانان می‌باشد و هفتمین استان کشور به جهت تعداد مراکز ثابت محسوب می‌شود.

از سه سال اخیر کانون کرمانشاه بگویید:
تلاش ما در سه‌سال اخیر بر این بود که بتوانیم علاوه بر احیاء زیرساخت‌های کانون پرورش فکری در استان، فضا برای فعالیت و جذب مخاطب بیشتر فراهم شود. طبیعتا" با توجه به اینکه در شروع این دوره مدیریتی از دوران بیماری کرونا بود و وضعیت مراکز، وضعیت چندان مطلوبی به جهت تعداد اعضا و همچنین فعالیت‌ها و برنامه‌ها نبود؛ لذا با یک حرکت و برنامه‌ریزی جهادی، کار آغاز شد.

در این مدت چه اهدافی را دنبال کردید؟
از مهم‌ترین اهداف ما در این مدت تحقق خرد جمعی و عدالت تربیتی بود؛ لذا از همان ابتدا تلاش کردیم با بهره‌گیری از نظرات و هم‌فکری‌های همکاران، برنامه‌ها جلو برود. یکی از شاخصه‌های این دوره از مدیریت برگزاری متعدد جلسات شورای فرهنگی با اختلاف قابل ملاحظه‌ای با دیگر دوره‌ها بود که شاید بشود در سطح کشور، آن را بی‌مانند تلقی کرد و همچنین نگاه به مناطق محروم و کم‌برخوردار و عبور از تمرکز فعالیت‌ها در شهر کرمانشاه و مراکز خاص یکی از سیاست‌هایی بود که بحمدالله پیگیری شد و آثار و نتایج آن را امروز در مجموعه کانون پرورش فکری می‌بینیم.

وی در خصوص تامین منابع مالی برنامه‌های کانون استان صحبت‌های خود را ادامه داد و بیان داشت:
با توجه به اینکه حمایت‌های دولتی از کانون پرورش فکری هم حمایت‌های آنچنانی نبوده است؛ لذا یکی از برنامه‌های ما افزایش درآمدزایی‌های کانون بود که بحمدالله محقق شده است. در حال حاضر چیزی حدودا" درآمد سالانه ما از محل فعالیت‌ها و استفاده از زیرساخت‌ها چیزی قریب به ده‌برابر درآمدی است که در ابتدای این دوره داشتیم و همین سبب شده است که ما بتوانیم از جهت کمی و کیفی فعالیت‌های کانون را ارتقاء دهیم؛ همچنین در کنار رشد درآمدها تلاش کردیم با بهره‌گیری از هم‌افزایی با دستگاه‌ها و همچنین استفاده از ظرفیت خیرین امکان اجرای بسیاری از برنامه‌های کانون را در این سال‌ها، فراهم کنیم، که شاید در این حوزه نیز اتفاقات بزرگ و بی‌مانندی نسبت به سال‌های گذشته در کانون شکل گرفته است. به طور مثال اینکه ما در سال گذشته معادل بیش از شصت درصد بودجه دولتی کانون از محل هم‌افزایی و بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و حمایت‌های خیرین جذب کردیم و به‌کار گرفتیم که در نوع خود قابل ملاحظه و مورد توجه است.

زنجانی در مورد میزان عضویت اعضا در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه خاطرنشان شد:
یکی از اولویت‌های ما افزایش مخاطبان کانون‌ پرورش فکری بود که از ۲۹۴۳ عضو در ابتدای این دوره، امروز ما به قریب به ۳۴هزار عضو در مراکز کانون رسیدیم که بیش از ۹درصد جامعه مخاطب کودک و نوجوان ما را در بر می‌گیرد و این آمار نسبت به میانگین کشوری منحصر به فرد است و از وضعیت بسیار خوبی برخوردار هست. در برخی از مراکز ما در حال حاضر بیش از ۴هزار عضو هستند که بر اساس تعبیر و آن شاخص‌هایی که در ستاد کانون پرورش فکری وجود دارد، بخش قابل ملاحظه‌ای از این گروه مخاطب، به‌عنوان عضو فعال محسوب می‌شود که در حال حاضر، تعداد اعضای فعال کانون پرورش فکری استان کرمانشاه نسبت به بسیاری از استان‌های کشور از تعداد کل اعضای آنها بیشتر است و این اتفاق قابل توجه و قابل تحسین است که به برکت زحماتی که مجموعه همکاران و مربیان پر تلاش کانون پرورش فکری استان کرمانشاه انجام دادند، رقم خورده است.

در این مدت چه در این مدت چه اقداماتی در زمینه امانت کتاب در استان انجام گرفته است؟ ما در سرانه امانت کتاب در طول این مدت با زحمات همکاران کانون پرورش فکری، رشد قابل ملاحظه‌ای داشتیم. از جمله اقدامات مهمی که در این مدت انجام شد اینکه فعالیت‌های کانون کانون پرورش فکری در کلیه مراکز کانون استان مورد توجه است، بنابراین بسیاری از فعالیت‌های شاخص کانون در مراکز شهرستان‌ها یا در مناطق محروم استان برگزار می‌شود که این حائز اهمیت بوده و نشان از توجه ویژه به این مناطق دارد.

وی سخنان خود را با محوریت اجرای فعالیت‌های کانون پرورش فکری و نحوه برنامه‌ریزی و اجرایی شدن آنها ادامه داد و عنوان نمود:
علاوه بر فعالیت‌هایی که به‌طور دائمی در مراکز ما صورت می‌گیرد، فعالیت‌های فرآیندی است که مربیان در مراکز به فراخور ظرفیت‌ها، امکانات و نیرو انجام می‌دهند، ما در طول این سه‌سال تلاش کردیم به طور میانگین روزانه یک فعالیت ویژه و موثر را طراحی کرده باشیم. از همان ابتدای کار با عنوان "بیست‌ روز، بیست اقدام" فرآیند رسیدن به اهداف برنامه‌ای را در قالب گام‌های بیست روزه تعریف کردیم که در هر بیست روز، حداقل بیست اقدام را طراحی کردیم تا ما را به آن نقطه مطلوب برساند، به همین دلیل در اجرای برنامه تحولی دوسالانه اول این دوره، ما به نود و سه درصد از اجرای برنامه‌های طراحی شده دست پیدا کردیم که این هم نشان از همت و تلاش بالای همکاران در این سال‌ها دارد و ان‌شاءالله ما در برنامه راهبردی دوسالانه دوم کانون پرورش فکری هم با وجودی که کم‌تر از یک سال از تصویب و اجرای این برنامه می‌گذرد، ما بیش از شصت‌و چهار درصد از اقدامات لازم را به نتیجه رساندیم و یعنی ما امروز از برنامه دوسالانه دوم هم جلوتر هستیم و این نشان از همت همکاران در تحقق اهداف و برنامه‌ها داشته است.

مدیر کل کانون استان در تبیین برنامه‌های پیش رو و نحوه برنامه‌ریزی آنها تصریح کرد: از جمله اتفاقات دیگر که در مجموعه کانون پرورش فکری افتاده این است که ما امروز برای برنامه‌های پیش رو اسناد تعریف شده داریم، یعنی اصلی‌ترین سیاست‌هایی که ستاد تهران به استان‌ها ابلاغ کرده است، ما امروز در قالب اسناد تعریف شده در اختیار مربیان و مربی‌مسئول‌ها قرار دادیم و به لطف الهی مسیر پیش رو کاملا" روشن شده است و امروز مربی، مربی‌مسئول و همکاران ما در ستاد می‌دانند در روزهای آینده چه اتفاقاتی قرار است بیفتد.
وی ادامه داد: امسال در یک فرآیند بسیار ویژه در برنامه‌ریزی، ما یازده شورای تخصصی تشکیل دادیم. این شوراهای تخصصی از جمع همکاران به‌صورت تخصصی بهره گرفته و تلاش شده است در قالب این یازده شورای تخصصی، اصلی‌ترین فعالیت‌های کانون پرورش فکری برنامه‌ریزی شود و بحمدالله امسال ما برنامه‌ای جامع، دقیق و مبتنی بر آسیب‌شناسی سال‌های گذشته طراحی کردیم. نکته مهمی که در این فرآیند وجود دارد این است که نظارت بر حسن اجرای این فعالیت‌ها هم بر عهده خود این شوراها خواهد بود. علاوه بر شوراهای تخصصی که وظیفه برنامه‌ریزی را بر عهده داشتند اجرای برنامه‌ها بر عهده شوراهای منطقه‌ای قرار گرفته که در قالب چهار شورای منطقه‌ای همکاران ارجمند برنامه‌های خودشان را از بین برنامه‌های مصوب برنامه‌ریزی شده سال، انتخاب کردند؛ لذا در حال حاضر هر مرکزی می‌داند که در سال جاری چه برنامه‌هایی در پیش رو خواهد داشت. خروجی این برنامه‌ها، ان‌شاءالله اجرای صد درصدی سند برنامه تحولی دوسالانه دوم را به‌همراه خواهد داشت و امیدواریم که بتوانیم به این نقطه دست پیدا کنیم و در اردیبهشت‌ماه سال آینده ما شاهد اجرای کامل برنامه‌ای باشیم که ساختار تحولی کانون را طراحی خواهد کرد.

وی به دیگر دستاوردهای کانون استان در سال‌های اخیر اشاره داشت و افزود: نکته دیگری که در این قصه حائز اهمیت است توجه به مقوله نوجوان‌محوری است، در این حوزه استان کرمانشاه به یاری خداوند پیشتاز بوده است و توانسته در حوزه نوجوان‌محوری فعالیت‌های ویژه‌ای را انجام بدهد، از جمله اینها راه‌اندازی اولین مرکز تخصصی نوجوان‌محور بود که این اتفاق کمک کرده به جذب بیشتر نوجوانان و برگزاری برنامه‌های ویژه‌ای که نوجوان‌ها به آن علاقه‌مند هستند، استفاده از کارگروه‌های مشورتی در کلیه مراکز کانون استان و همچنین تشکیل شوراهای رسانه و شورای فعالیت‌های علمی نوجوانان که با حضور خود نوجوان‌ها این شوراها تشکیل شده، همه اینها برای حضور پر رنگ‌تر نوجوان در مجموعه کانون پرورش فکری بوده است و بر اساس این ظرفیتی هم که در استان شکل گرفته است ما به‌عنوان دبیرخانه کشوری طرح ملی کانون‌یاران که یکی از مهم‌ترین طرح‌های معاونت فرهنگی کانون پرورش فکری کشور محسوب می‌شود، انتخاب گشتیم. این دبیرخانه در استان کرمانشاه مستقر شده و در مدت چند ماه فعالیت این دبیرخانه در استان کرمانشاه حدود پنج‌برابر جمعیت کانون‌یاران و تعداد کانون‌یاران در سطح کشور ارتقاء و افزایش پیدا کرده است. فعالیت‌های متعددی برای این حوزه انجام شده و امروز کانون‌یاری به‌ عنوان یکی از فعالیت‌های مستمر استان‌ها در حوزه نوجوان‌ شناخته می‌شود و به یاری خداوند اتفاقات خوبی در این حوزه رقم خورده است.
غیر از دبیرخانه طرح کانون‌یاران در سال ۱۴۰۲ نیز کانون استان کرمانشاه به‌عنوان دبیرخانه ستاد ملی کودک و نوجوان اربعین انتخاب شد و فعالیت‌های ویژه‌ای هم در این حوزه انجام شد که از جمله اینها اتفاق‌هایی بود که در سطح کشور انجام گرفت از جمله این موارد می‌توان به تجمع بزرگ کودکان عاشورایی اشاره کرد که برای اولین بار در استان کرمانشاه و سپس در دو سال‌ پس از آن در سراسر کشور، این رویداد ملی تعریف شد و شکل گرفت. در همین راستا برخی از فعالیت‌هایی که برای اولین بار در استان انجام شده است بحمدالله صورت ملی پیدا کرده است و این موارد را در قالب کتابچه‌ای تحت عنوان نخستین‌ها جمع‌بندی کردیم و نود و سه برنامه در طول قریب به سه‌سال فعالیت در دوره مدیریتی جدید برای نخستین بار در سطح ملی یا در سطح استان توسط کانون پرورش فکری شکل گرفته و این نشان از خلاقیت و نوآوری در این فرآیند دارد و تلاش ما بر این بوده است که بتوانیم در برآیندهای پیش روی کودک و نوجوان با استفاده از ظرفیت مناسب‌ها اتفاقات خوبی را رقم بزنیم، دو تا از نام‌گذاری‌های که استان در سال‌های اخیر انجام داده است و کانون استان کرمانشاه این نام‌گذاری و فعالیت را معنا داده است، یکی هفته نوجوان بوده که برای اولین بار با این عنوان در کشور اقدام صورت گرفته و امروز در بسیاری از استان‌ها هفته نوجوان، نام‌گذاری شده و موارد مرتبط با آن در حال انجام است و در آبان‌ماه می‌باشد و همچنین دهه کودک، ایمان و تربیت دینی که در دهه اول ماه رجب در نظر گرفته شده که فعالیت‌هایی در حوزه تربیت ایمانی و دینی کودکان عزیز با توجه به مناسبت‌هایی که در این دهه وجود دارد صورت می‌گیرد و این کمک کرده تا در توجه به این دو مقوله ما بتوانیم از فرصت این‌نام‌گذاری‌ها استفاده کنیم.

در ارتباط با بحث‌های عمرانی و تجهیز و تکمیل پروژه‌های کانون هم اقدام بسیار خوبی صورت گرفته است، ما رشد قابل ملاحظه‌ای در بودجه‌های تعمیر و تجهیز داشتیم که به زحمت مربیان مسئول به‌ویژه در شهرستان‌های ما این اتفاق رقم خورد و ما امروز با نود و چهار درصد تخصیص اعتبار از مصوبات این بخش، اولین استان به جهت میزان تخصیص اعتبار در سطح کشور محسوب می‌شویم که این نشان از تلاش معاونت اداری و مالی و دیگر همکاران و مربی مسئولان ما در شهرستان‌ها و همچنین نشان از اعتماد ساختار اداری استان به کانون پرورش فکری در حال حاضر داریم که گذشته بر این تفاوت قابل ملاحظه‌ای ما در این زمینه می‌بینیم، چه به جهت میزان اعتبار و چه به جهت میزان تخصیص رشد قابل ملاحظه و منحصر به فردی را در این سال‌ها شاهد بودیم که می‌شود آن را با رشد بیش هزار درصدی بودجه‌های این حوزه بیان کنیم و همچنین از اتفاقات مهمی که در این سال‌ها افتاد که خود سبب همین اعتماد شده است اینکه تمام بودجه‌ای که به شهرستان‌ها تعلق گرفته است تا حد امکان در خود شهرستان اجرا شده تا اطمینان و اعتبار این حمایت فرمانداری‌ها برقرار شود. 
در بخش اداری و مالی هم ما تلاش کردیم با بهره‌گیری از زیرساخت‌های ظرفیت‌های موجود کانون بتوانیم میزان درآمدهای کانون را افزایش دهیم که این هم در واقع قابل توجه بوده است.

این مقام مسئول از جمله اتفاقات مهمی که در سال گذشته در استان کرمانشاه اتفاق افتاد را چنین شرح داد:
از جمله این اتفاقات مهم افزایش قابل ملاحظه برگزاری تعداد کارگاه‌های آموزشی و همچنین فعالیت‌های فرهنگی در مراکز بوده است. در یک اقدام خلاقانه ما مراکز را در قالب چهار درجه دسته‌بندی کردیم، مراکزی که به‌طور رایگان ارائه خدمت می‌کنند، کارگاه‌های رایگان برگزار می‌کنند و تا سه لایه بعد از این تعریف شده است هر مرکز بر اساس لایه‌ای که قرار دارد می‌تواند کف دریافتی خودش را در کارگاه‌ها تعریف کند تا از این طریق با کم‌ترین هزینه و در عین حال افزایش تعداد کارگاه‌ها و افزایش درآمدزایی برگزاری کارگاه‌ها هم همراه باشیم که این را در سال گذشته شاهد باشیم، همچنین اینکه در فصل‌های غیر تابستان هم با پیگیری‌هایی که همکاران ارجمند ما در مراکز و همچنین در ستاد انجام دادند، ما امسال در فصل‌های غیر از تابستان هم برگزاری کارگاه‌های آموزشی را داشتیم و نشان از این دارد که کانون در یک مسیر تعالی و رشد بسیار خوب قرار گرفته؛ همچنین اجرای فعالیت‌های فرهنگی را هم ما امسال به طور روزانه در مراکز برنامه‌ریزی کردیم، الان بیش از نود درصد مراکز ما با درج برنامه هفتگی فعالیت‌های فرهنگی در مراکز به‌طور ثابتی این برنامه‌ها را دارند. 
برنامه‌هایی هم توسط برخی از مراکز ما به‌طور ویژه دیده شده است، از جمله اینها می‌شود گفت که برنامه پنجشنبه‌های قصه‌گویی در مرکز روانسر بوده که به همت مربی مسئول این مرکز و همکاران آنجا به‌طور ثابت به یک پاتوق ویژه برای کودکان و نوجوانان تبدیل شده است.

وی در مورد دیگر سیاست‌های کانون استان یادآور شد: 
راه‌اندازی فروشگاه‌های کانون هم یکی از سیاست‌های ما بود. ما در ابتدای این دوره، هیچ فروشگاه فعالی در سطح استان نداشتیم و سال‌ها این فروشگاه تعطیل شده بود اما بحمدالله امروز ما شاهد فعالیت چهار فروشگاه هستیم که سه‌تا از این‌ها به‌طور کامل فعال هستند که یکی در شهرستان‌ها و دو تا در شهر کرمانشاه راه‌اندازی شد و به عرضه محصولات کانون پرورش فکری می‌پردازد که این هم در معرفی بهتر کانون به جامعه کمک خواهد کرد.

محمد خیاط زنجانی در توضیحات تکمیلی خود بیان کرد: 
در این مدت تلاش کردیم که بتوانیم با حضور در فعالیت‌ها و برنامه‌های مختلف سطح استان معرفی بیشتری را از کانون داشته باشیم که همین زمینه را برای جذب بیشتر مخاطب فراهم کرد.
در بخش مسابقات و جشنواره‌ها افتخارآفرینی‌های بسیاری را در عرصه ملی و بین‌المللی داشتیم و تعداد راه‌یافتگان و برگزیدگان ملی و بین‌المللی رشد قابل ملاحظه‌ای را در این سال‌ها در بخش‌های فرهنگی، هنری و ادبی دارد. 
ما مفتخر هستیم که دومین استان کشور به جهت تعداد اعضای نوجوان عضو باشگاه ادبی قاف را داریم با یازده نوجوانی که در این باشگاه عضو هستند و این نشان از ظرفیت بالای ادبی در استان دارد. همچنین در بخش‌های هنری هم به همین صورت تلاش کرده‌ایم تا رشد قابل ملاحظه‌ای صورت بگیرد، در برگزاری کارگاه‌ها در سال گذشته، تعداد کارگاه‌های برگزار شده رشد سه‌برابری و تعداد کودکان و نوجوانان بهره‌گرفته از این فعالیت‌ها رشد دو و نیم برابری داشته و به همین نسبت هم نشان از رشد فعالیت‌ها را در کانون شاهد هستیم.
بهره‌گیری از ظرفیت گروه‌های مردمی و حلقه‌های میانی جهت توسعه فعالیت‌های کانون پرورش فکری از دیگر اقداماتی بود که انجام گرفت و با توجه به فعالیت‌های انجام شده، اقدامات بسیار خوب و مطلوبی را هم در پی داشته است.
ارتباط با والدین و برنامه‌های والد محور به ویژه به نگاه به ارتباط بین والد و فرزند، یعنی برنامه‌هایی که مشترک بین والد و فرزندی و با حضور آنها اجرا می‌شوند که دوره‌های آموزشی برای والدین، برگزاری حلقه‌های مشاوره در حوزه‌های تربیتی به طور مستمر برای این عزیزان، جلسات مشترک با والدین و... از مواردی است که به انجام رساندیم و در برنامه‌ریزی‌های پیش رو نیز به آنها توجه داشته‌ایم.
بحمدالله کانون پرورش فکری در سه سال پیاپی برای اولین بار در جشنواره شهید رجایی مورد تقدیر قرار گرفت، همچنین در سال ۱۴۰۳ به عنوان کانون برتر کشور در شاخص فرهنگی و برنامه‌های فرهنگی شناخته شد و در کمیته‌های دهه فجر و بسیاری دیگر از اتفاقات و برنامه‌های مختلف کانون کرمانشاه افتخارآفرینی کرده و این نشان از مسیر رو به رشد کانون در این سال‌ها داشته و زحماتی که همکاران در بخش‌های مختلف کشیدند تا بتوانیم این جایگاه را پیدا کنیم و امروز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به‌عنوان محیطی امن، فعال، پویا و و اثرگذار در حوزه تعلیم و تربیت شناخته می‌شود که این مرهون خدمات، زحمات و تلاش‌هایی است که چه در گذشته و چه در این مدت اخیر توسط همکاران ارجمند کانون پرورش فکری شکل گرفته است. 
امیدواریم این مسیر رشد و تعالی بتواند امتداد پیدا کند و ما هر روز شاهد افتخارآفرینی و نقش‌آفرینی بیشتر این مجموعه مهم تربیتی در فرآیند تعلیم و تربیت باشیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha