به گزارش اداره کل روابط روابط عمومی و امور بینالملل کانون، آیین جشن امضای آثار افسانه شعباننژاد، شاعر و نویسنده خردسال، کودک و نوجوان شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ مصادف با آخرین روز برپایی سیوششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در غرفه کانون برگزار شد.
در دنیای شعر بزرگ شدم
افسانه شعباننژاد با بیان اینکه ۴۰ سال است که برای بچهها شعر میگویم و داستان مینویسم، گفت: از کودکی به شعر علاقه داشتم. در خانهای بزرگ شدم که دنیای پدرو مادرم شعر بود. مادرم به نوعی حافظِ حافظ بود، موقع آشپزی شعر و وقت دلتنگی دوبیتی میخواند.
او با بیان اینکه در دنیای شعر بزرگ شدم، عنوان کرد: خدا را شکر میکنم که استعدادی در من قرار داد. شعر را از ۹ سالگی شروع کردم و کارهای جدی را که انجام میدادم از کرمان برای آقای مصطفی رحماندوست پُست کردم. ایشان در جوابم نوشت:« روی شعرهایت احساسات کودکانه موج میزند. تو شاعر کودک هستی.» هنوز نامه ایشان را دارم.
دنیای خردسال را بینهایت دوست دارم
این نویسنده و شاعر که۶۰۰ اثر اعم از شعر، داستان کوتاه، رمان، «بازی شعر نمایش» و نمایشنامه به رشته تحریر در آورده است، بیان کرد: خدا را شکر میکنم که شاعر کودک هستم و وارد دنیای زیبا و شفاف کودکی شدم.
شعباننژاد با اشاره به اینکه برای سه گروه سنی خردسال، کودک و نوجوان کار میکنم، تصریح کرد: دنیای خردسال را بینهایت دوست دارم. هر وقت کاری برای خردسالان انجام میدهم عین خردسال ذوقزده میشوم.
در هر جایی در جمع بچهها هستم
او در مورد نحوه بازخورد گرفتن از مخاطبانش اظهار داشت: همیشه سعی میکنم در جمع بچهها باشم. کلماتی به دایره لغات بچههای امروز اضافه شده است که یک نویسنده و شاعر باید آنها را بداند وهمچنین با نیازهای بچهها آشنا باشد.
شعباننژاد که مدرک درجه یک هنری در رشته ادبیات داستانی و شعر را از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دست آورده است، گفت: در مهد، مدرسه، کتابخانه و حتی در مهمانیها در جمع بچهها هستم چون بچهها را بیشتر از بزرگترها دوست دارم.
کودک درونمان را قلقلک دهیم
شاعر کتابهایی مانند دالی دالی و کلاغه به خونش نرسید با بیان اینکه کودک درونمان را قلقلک دهیم، عنوان کرد: همه ما یک گوشه از دلمان، کودکی است. اگر مثل بچهها فکر کنیم و خیلی زود خوشحال شویم، آن کودک بیشتر خود را نشان میدهد.
او که برای کتاب «شیشه و آواز» جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را کسب کرده است، بیان کرد: سوژههای من در کوچه پس کوچهها بین بچهها و بزرگترهاست. نگاه یک هنرمند به اطرافش با نگاه یک فرد معمولی فرق دارد.
همه نباید شاعر و نویسنده شوند
شعباننژاد خاطرنشان کرد: نگاه شاعر کودک نیز با نگاه شاعر بزرگ فرق دارد. من اگر در صحرا قرار بگیرم همچون بزرگسال به غروب خورشید نگاه نمیکنم بلکه مثل خردسالی نگاهم به کفشدوزک جلب میشود.
او با اشاره به اینکه همه نباید شاعر و نویسنده شوند، گفت: بچهها باید ببینند چه استعدادی دارند. یکی در نقاشی خوب است و دیگری در سوزن دوزی استعداد دارد. بچهای که در نوشتن و سرودن استعداد دارد در درجه اول باید مطالعه داشته باشد.
انتقادپذیری یکی از رموز ماندگار آثارم است
این نویسنده و شاعر یکی از رموز ماندگاری آثار خود را انتقادپذیری دانست و افزود: دنبال تعریف و تمجید نبودم و نیستم. اگر دنبال تعریف و تمجید باشیم، نمیتوانیم به دنبال اصلاح کار و بهبود آثار خود برویم. هنرمند باید نقدپذیر باشد تا هنر خود را رشد دهد و به کمال برساند.
او با بیان اینکه زمانی کارمند کانون و دبیر بخش شعر کانون بودم از پدر و مادرها خواهش کرد که در خانه، کتاب ورق بزنند و گفت: بدون شک بچهها به بزرگترها نگاه میکنند. اگر ما کتاب نخوانیم، بچهها هم کتاب نمیخوانند.
شعبان نژاد بیش از ۶۰۰ اثر دارد
افسانه شعباننژاد، شاعر و نویسنده برجسته ادبیات کودک و نوجوان در اردیبهشت ۱۳۴۲ در شهداد کرمان به دنیا آمد. او از کودکی به شعر و کتاب علاقهمند بود و نخستین شعر خود را در کلاس سوم دبستان سرود. در ۱۸ سالگی با چاپ مجموعه داستان «نه من نمیترسم» فعالیت حرفهای خود را آغاز کرد.
او در رشته زبان و ادبیات فارسی کارشناس و در رشته ادبیات نمایشی کارشناسی ارشد گرفت و دکترای هنر را به پایان رساند. شعباننژاد بیش از ۶۰۰ اثر در زمینههای شعر، داستان کوتاه، ترجمه و رمان کودک منتشر کرده است. برخی از آثار او به زبانهای مختلف انگلیسی، چینی، ترکی استانبولی و ایتالیایی ترجمه شده است.
ارائه کتابهای شعباننژاد با تخفیف ۲۰ درصدی در جشن امضاء
او همچنین دارای گواهینامه درجه یک هنری است و در برنامههای رادیویی و مجله کودک فعالیت داشته و داور جشنوارههای ادبی متعددی بوده است.
در پایان این آیین، افسانه شعباننژاد کتابهای خود را برای مخاطبانش امضاء کرد و این کتابها با تخفیف ۲۰ درصدی به آنها ارائه شد.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با برپایی سه غرفه در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در سالن شمالی ناشران کودک و نوجوان، ناشران عمومی (شبستان)، راهرو ۱۸، غرفه شماره ۵۸۱ و سالن ناشران آموزشی (ویژه کانون زبان) همچنین بخش مجازی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به نشانی book.icfi.ir حضور داشت.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ در مصلی امام خمینی(ره) تهران برگزار شد.