به گزارش ادارهکل روابطعمومی و امور بینالملل کانون، اسلامی در ابتدای کارگاه با تأکید بر اهمیت «دید ادبی»، در خلق آثار شاعرانه، به تشریح این مفهوم پرداخت.
به گفته او، «دید ادبی»، توانایی مشاهده و درک عمیقتر و متفاوتتر از دنیای اطراف از طریق حواس پنجگانه است. او تفاوت اصلی میان فردی که این دید را دارد و کسی که فاقد آن است را در همین نکته نهفته دانست.
این شاعر برجسته سپس تکنیکهای اصلی برای ایجاد یک دید شاعرانه را شرح داد؛ و به دقت توجه به جزئیات، شکستن کلیشهها، تصویرسازی ذهنی و ترکیبسازی را از مهمترین ابزارهای این فرآیند برشمرد.
او با ارائه مثالهایی ملموس و جذاب، به مربیان کمک کرد؛ تا این مفاهیم را بهخوبی درک کنند.
مریم اسلامی در ادامه به ارائه تمرینهای عملی پرداخت؛ و از مربیان خواست تا با دقت به جزئیات نادیدهگرفتهشده توجه کنند؛ و با یافتن کاربردهای نوین برای اشیا، دیدگاههای خلاقانه خود را تقویت کنند.
او همچنین تأکید کرد که نوشتن خوب در ابتدا اهمیت ندارد، بلکه تمرین مستمر و مداوم در نوشتن است که اهمیت دارد.
یکی از تمرینهای برجسته این کارگاه، تقویت حواس پنجگانه، فضاسازی و آمادهسازی ذهن برای درک تجربههای جدید بود.
مربیان با انجام این تمرینها سعی کردند؛ ارتباط عمیقتری با محیط اطراف خود برقرار کنند؛ و از این طریق ایدههای جدیدی برای خلق شعر پیدا کنند.
در بخش پایانی کارگاه، مربیان با استفاده از تکنیکهای مختلف مانند جدول ترکیب کلمات، جدول تضادها، جدول بیربطها و خلق معنا از بیمعنایی، جملات شاعرانهای آفریدند؛ و توانستند با زبانی نو و خلاقانه، احساسات و افکار خود را بیان کنند.
مریم اسلامی در پایان کارگاه، به پرسشهای مربیان پاسخ داد؛ و آنها را در زمینههای مختلف از جمله انتخاب موضوعهای مناسب برای شعر کودک و نوجوان، استفاده از زبان صحیح و ایجاد فضایی جذاب در کارگاههای شعر راهنمایی کرد.
همچنین در این دوره آموزشی کارگاه تخصصی «بازیهای ادبی»، با تدریس فرزانه رحمانی کارشناس ادبیات کودک و نوجوان، نیز برگزار شد.
این کارگاه با رویکردی نو و خلاقانه به بهرهگیری از بازی در فرآیند آموزش ادبیات کودک پرداخت؛ و مربیان را با روشهای جدید و مؤثر در تدریس آشنا ساخت.
در این نشست تخصصی، مباحثی چون «تجربه ادبی»، «نقش گفتگو در یادگیری ادبی»، و «تناسب تجربه ادبی با فضای کلاس» مورد بررسی قرار گرفت.
رحمانی تأکید کرد؛ تجربه ادبی در گروههای سنی ۶ تا ۱۰ سال باید با فعالیتهایی مانند آشنایی با واژگان، ساخت ترکیبهای ساده و نگارش متنهای ابتدایی همراه باشد.
یکی از نکات برجسته این کارگاه، تأکید بر ضرورت استفاده از بازیهای حرکتی در آموزش ادبیات بود. بر این اساس، بازیهایی متناسب با سن و سطح نوشتاری کودکان معرفی شد.
برای گروه نوشتن خلاق، تمرکز بر تقویت تخیل و واژهسازی و برای گروههای پیشرفتهتر، پرداختن به احساسات، زاویه دید، شخصیتپردازی و نقشآفرینی در نوشتار مورد توجه قرار گرفت.
از جمله فعالیتهای جذاب این کارگاه میتوان به «بازی اسامی مندرآوردی» اشاره کرد؛ که در آن کودکان باید نامهای خیالی را توصیف کنند؛ و همچنین تمرین خلاقانه «ساخت دفترچه مکانهای عجیب» که طی آن کودکان مکانهایی خیالی را که با یک حرف خاص آغاز میشوند، نامگذاری و توصیف میکنند.
هدف اصلی این کارگاهها ارتقاء سطح دانش و توانمندیهای مربیان در زمینه شعر و پرورش استعدادهای شاعرانۀ کودکان و نوجوانان بود.
علاوه بر فعالیتهای آموزشی، این کارگاه فرصتی برای مربیان فراهم آورد؛ تا با یکدیگر به تبادل نظر و تجربیات بپردازند. آنها با یادگیری تکنیکهای جدید، از طریق همکاری گروهی و انجام کارهای عملی، توانستند مهارتهای خود را در ایجاد فضایی پرانرژی و خلاقانه در کارگاههای شعر تقویت کنند.
کارگاه دو روزه شعر برای مربیان تازهوارد کانون استان فارس روزهای ۲۹ و ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴، در شیراز برگزار شد.